This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 03:32
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

b92.net

Veran Matić je osnovao B92.net 1996. godine kao alternativni izvor nezavisnih vesti za vreme nedemokratskog režima Slobodana Miloševića. Pošto je Radio B92 bio zabranjen nekoliko puta tokom 1990-ih, vlasnici B92 su smatrali da će informativni portal biti sigurnija i stabilnija platforma za kritičke glasove koji se na internetu ne mogu zabraniti. Ciljna grupa novoosnovanog sajta B92 su, kao i na radiju, bili intelektualci i urbani mladi ljudi koji su se suprotstavljali autoritarnoj i nacionalističkoj demagogiji Slobodana Miloševića.

Sajt B92 je od početka do danas jedan od najpopularnijih informativnih portala u zemlji. Vremenom je rastao, a među prvima je uveo i mobilnu aplikaciju za Android i iOS. Nakon prodaje Antenna Group, njegov sadržaj je skliznuo u komercijalizam bazirajući se na zabavi, dok su vesti izgubile svoj nekada autentični kritički ton. Taj trend se intenzivirao s prodajom Antenna Group Kopernikusu u decembru 2018. 

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

6.234.128 poseta

Tip vlasništva

Privatno

Geografska pokrivenost

Globalna

Vrsta sadržaja

Besplatan

Javno dostupni podaci

Podaci o vlasništvu su dostupni preko drugih javnih izvora, npr. javnih registara itd.

2 ♥

Medijske kompanije/grupe

Kopernikus Corporation

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Kopernikus Corporation Ltd. Sa Kipra je 100% vlasnik Antena grupe u čijem je sklopu i O2. Iza Kopernikus Corporation Ltd. stoji Srđan Milovanović kao fizičko lice sa 50% udela u kapitalu i Kopernikus Corporation BV iz Holandije sa 50% udela u kapitalu a čiji je 100% vlasnik isto Srđan Milovanović.

Pravo glasa

Nema podataka

Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

1996

Osnivač

Veran Matić

Povezani interesi osnivača

Novinarstvom se bavi od 1984. na alternativnim i omladisnkim medijima u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Karijeru je započeo na nezavisnoj televiziji Studio B, a u maju 1989. osnovao Radio B92, prvu nezavisnu radio stanicu u Srbiji. S njim na čelu, B92 je u proteklih 20 godina pokrenuo i razvio brojne projekte s fokusom na tri medija – radio, televiziju i internet. Matić je takođe i suosnivač Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM). On je jedan od najbeskompromisnijih boraca za medijske slobode i slobodu izražavanja, što je rezultiralo brojnim prestižnim međunarodnim priznanjima. Studirao je svetsku književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao većinski vlasnik Fonda B92, u posednje vreme je više posvećen Fondovim humanitarnim projektima, kao što su narodne kuhinje, sigurne kuće, kampanja „Bitka za bebe“, "Bitka za znanje" itd. Od 2013. je i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara koja je osnovana na njegovu inicijativu i podržana od strane Vlade Srbije. Takođe je i vlasnik izdavačke kuće Samizdat.

Direktor

Jasmina Koprivica

Povezani interesi direktora

Bivša glavna i odgovorna urednica Blic.rs.

Glavni i odgovorni urednik

Miloš Vlahović

Kontakt

Autoput za Zagreb 22, Beograd – Zemun

11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 11 301 2000

Sajt: www.b92.net 

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

1.192.660.000 RSD / 11.481.442 USD

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ