This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 07:58
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Beograd 202

Radio Beograd 202 osnovan je 1966. godine kao radio stanica urbanog formata, posvećena mladima i popularnoj muzici. Najpoznatija emisija je Hit 202 u kojoj redakcija predlaže, a slušaoci biraju najbolje pesme tog dana, meseca i godine. Ova emisija je bila vrlo popularna među pank-rok muzičarima 80-tih godina prošlog veka i do danas se održala kao njihovo nasleđe. Radio 202 je sedmi najslušaniji u Srbiji. I ako programom dominira muzika, emituju se i informativa, kulturni i sportski program.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

3.6%

Tip vlasništva

Javno

Geografska pokrivenost

Nacionalno

Vrsta sadržaja

Besplatan (pretplata 220 RSD)

Aktivna transparentnost

Kompanija/medij proaktivno i sveobuhvatno izveštava o svom vlasništvu, podaci su redovno ažurirani i proverljivi

4 ♥

Medijske kompanije/grupe

Radio Televizija Srbije

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Vodeća tela RTS-a uključuju devet članova Upravnog odbora i generalnog direktoa, dok petnaest članova Programskog saveta uređuje program. Savet REM-a, (Regulatornog tela za elektronske medije) bira devet članova upravnog odborana period od pet godina nakon sprovedenog javnog konkursa. Upravni odbor bira generalnog direktora i članove Programskog saveta na predlog parlamentarnog Odbora za kulturu i informisanje.

Izbor članova Upravnog odbora ispraćen je uz kontraverze tokom januaru 2016. godine kada je svih šest članova Saveta REM-a glasalo za istih devet kandidata od 52 predloženih na listi, a koji su bliski partiji na vlasti. Nezavisno udruženje Novinara Srbije i Vojvodine zatražilo je Savetu da objasni kriterijume izbora. Zahtev nije ispunjen.

Grupa / Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

1966

Osnivač

Nema podataka

Direktor

Milan Nedić

Povezani interesi direktora

U saopštenju RTS-a povodom izbora Nedića na mesto direktora ovog radija navodi se da je dugogodišnji ugledni novinar i urednik Radio Beograda i RTS-a sa bogatim menadžerskim iskustvom u različitim redakcijama i medijskim kućama. Dnevni list Danas navodi da je Nedić do pre nekoliko godina radio u informativnoj službi Privredne komore Srbije. Nedić je radio i na nekadašnjoj BK televiziji, kao glavni i odgovorni urednik i zamenik glavnog i odgovornog urednika. Nedić je na mesto direktora radija izabrao UO RTS tokom oktobra 2017. godine nakon smene Milivoja Mihajlovića.

Glavni i odgovorni urednik

Milica Kuburović

Povezani interesi glavnog odgovornog urednika

Karijeru je počela na Radiju 202, ali se njeno ime vezuje za Radio B92 čija je i osnivačica. Na televiziji B92 radila je kao novinarka i urednica informativnog programa. Karijeru nastavlja na savetodavnim poslovima: kao specijalne savetnice Mlađana Dinkića u Vladi Srbije, u ministrstvu za rad i zapošljavanje Slobodana Lalovića, ali i kao savetnica dva ministra privrede Mlađana Dinkića i Saše Radulovića.
Sadašnja urednica Radija 202 bila je i članica UO RTS od 2006. do 2016. godine. Dnevni list Danas navodi kako je kao članica UO RTS delom zaslužna za izbor Dragana Bujoševića na mesto direktora ove kuće tokom 2015. godine.

Kontakt

Hilandarska 2

11 000 Beograd

Tel:011 655 3170

E-mail: sekretarijatrb2@rts.rs

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

Ostale informacije

Meta podaci

RTS ne vodi evidenciju o finansijama pojedinačno, za svaki kanal javnog servisa. Finansijski izveštaji vode se zbirno za celu firmu. U tom smislu, MOM tim nije bio u mogućnosti da objavi finansijske podatke koji se odnose na ovaj mediji.

Milivoje Mihajlović, nekadašnji direktor Radio Beograda razrešen je sa funkcije na predlog UO RTS, pa postavljen za pomoćnika generalnog direktora RTS-a tokom oktobra 2017. godine. Na njegovo mesto izabran je Milan Nedić tokom decembra 2017. godine. Na predlog generalnog direktora Bujoševića i direktora radija Nedića, Milica Kuburović postavljena je tokom maja 2018. godine na mesto v.d. glavne i odgovorne urednice Programa Radio 202. Njena prethodnica bila je Snežana Grujić.

Najava direktora radija Milan Nedić da Dvestadvojku ček urednička transformacija u muzički radio, što podrazumeva ukidanje informativnih, kulturnih i sportskih sadržaja dočekana je uz negodovanje kolegijuma tog radija. Tim povodom je na Fejsbuku je otvorena, pa ubzo uklonjena, stranica Sačuvajmo Dvestadvojku. U saopštenju koje je objavljeno na ovoj stranici između ostalog se navodi i da ovaj radio beleži rast slušanosti poslednjih godina, pa je odluka menadžmenta da promeni format nejasna.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ