This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 08:53
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

TV N1

Kablovska televizija N1, podružnica američkog CNN-a na Balkanu, osnovana je 2014. godine. Deo je United Group-e, najvećeg alternativnog telekomunikacionog provajdera u regionu koji pretežno posluje u sferama telekomunikacionih platformi i medija. Velika ulaganja su izvršena u vizuelnu i sadržinsku produkciju vesti, pod vođstvom renomiranih novinara. Televizija N1 je kritički orijentisana prema vlasti. Mnogi intelektualci i opozicioni lideri hvale njen rad, navodeći je kao jedini TV kanal koji izveštava o koruptivnim praksama vladajućih struktura o kojima se druge televizije ne usuđuju. Početku rada sajta i televizije prethodili su pregovori srpske vlade sa bivšim direktorom CIA-e (a sada direktorom Globalnog instituta KKR-a) Dejvidom Petreusom i bivšim ambasadorom SAD u Srbiji, Kameronom Manterom.

Istraživanje Medijske opservatorije za Jugoistočnu Evropu iz decembra 2014. pokazalo je da je pokretanje ove televizije bilo izlobirano u Evropskoj komisiji u Briselu od strane KKR-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Naime, istaživanje pokazuje kako su ljudi koji su radili u Evropskoj komisiji promenili srpsku verziju nacrta medijskih zakona, nakon lobiranja KKR i EBRD, kako bi omogućili pokretanje TV N1 i to tako što su dozvolili da distributeri sadržaja mogu ujedno biti i proizvođači istog. Odvojenost distribucije od sadržaja je ono za šta se sama Evropska komisija prethodno zalagala u slučaju Srbije i ostalih zemalja sa fragilnim medijskim sistemima.

U martu 2019, KKR je prodao većinski deo United Grupe vodećoj međunarodnoj investicionoj kompaniji, BC Partners. Pri toj transakciji, KKR je zadržao manjinski udeo iako javnosti nije poznato koliki. TV N1 je danas osma najgledanija televizija u zemlji sa udelom gledanosti od 0.55% prema istraživanju Nilsena u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2018.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

0.55%

Tip vlasništva

Privatno

Geografska pokrivenost

Nacionalna

Vrsta sadržaja

Plaćeni

Javno dostupni podaci

Podaci o vlasništvu su dostupni preko drugih javnih izvora, npr. javnih registara itd.

2 ♥

Medijske kompanije/grupe

United Group

Vlasništvo

Struktura vlasništva

BC Partners i KKR su od marta 2019. vlasnici United Group u okviru koje je i TV N1. Prethodno su vlasnici bili EBRD i KKR koji je onda prodao večinski deo United Grupe BC Partners. Pri toj transakciji, KKR je zadržao manjinski udeo iako javnosti nije poznato koliki.

Pravo glasa

Nema podataka

Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

2014

Osnivač

United Group

Povezani interesi osnivača

United Group je nastao 2007. godine združivanjem SBB-a i Telemach Slovenije, kao i Telemach Bosne, koji je kupljen ubrzo zatim. Bivši američki amasador u Srbiji, Kameron Manter, radio je kao viši savetnik Borda direktora SBB-Telemach grupe 2013. godine. KKR, vodeći svetski investicioni fond sa sedištem u Njujorku i kapitalom od 131.1 milijardi dolara, postaje većinski vlasnik United Group 2014. godine. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) je bila su-investitor. Grupa je nastavila da se širi, kupivši Grand produkciju u Srbiji (produkcijska kuća turbo folk muzike) i Telemach Montenegro 2014, trećeg najvećeg mobilnog operatera u Sloveniji Tusmobil u aprilu 2015, a u julu 2015. akvizicijom većinskog udela kablovskog televizijskog operatora u Bosni i Hercegovini BHB Cable TV doo, kao i pet manjih kablovskih operatera u BiH.

Njihova kablovska televizijska stanica, N1, koja je podružnica CNN-a na Balkanu, počinje sa emitovanjem programa u Srbiji u oktobru 2014. godine. United Group danas obuhvata 31 TV kanal, filmsku i TV produkciju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju, kablovske operatere, DTH i OTT platforme, softverski centar United.cloud, reklamiranje, e-sport kao i druge usluge malim, srednjim i velikim preduzećima. United Group pokriva tržište Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije (oko 20 miliona ljudi), zapošljava 4,410 zaposlenih i ima prihode u iznosu od oko 582.2 miliona evra prema podacima iz septembra 2018.

Direktor

Brent Sedler

Glavni i odgovorni urednik

Jugoslav Ćosić

Povezani interesi glavnog odgovornog urednika

Jugoslav Ćosić je priznati i nagrađivani srpski novinar koji je radio za različite medije (Radio 202, Radio Beograd 2, TV Politika, B92, Radio slobodna Evropa). Poznat je po pokretanju prve "hard talk" političke emisije u zemlji na TV B92.

Druge osobe od značaja

Dragan Šolak, Kameron Manter i Dejvid Petreus

Povezani interesi ostalih važnih lica

Dragan Šolak - direktor Upravnog odbora United Group-a. Poznat je kao vlasnik SBB, vodećeg kablovskog operatera u Srbiji koji je pokrenuo 2002. godine, a koji je sad deo United Group-a. Radio je kao upravni direktor United Group B.V. i kao izvršni direktor Upravnog odbora Broadband Investment S.à r.l. Aktivno učestvuje u svim poslovnim aspektima i odgovoran je za celokupno strateško liderstvo Grupe.

Dejvid Petreus je direktor Globalnog instituta u KKR-u, koji je pregovarao sa srpskom Vladom oko dolaska KKR-a na srpsko tržište. Prethodno je bio direktor CIA.

Kameron Manter je bivši američki ambasador u Beogradu koji je kasnije, od 2007-2009. radio kao konsultant za SBB (United Group).

Kontakt

Omladinskih brigada 86p

11070 Beograd, Srbija

Tel: +381 11 400 2000

Sajt: rs.n1info.com

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

469.138.000 RSD / 4,516,275 USD

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ