This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/03/31 at 06:06
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Politika

Politika je najstariji dnevni list u zemlji, velikog formata, smatran za ozbiljne novine. Osnovao ju je novinar Vladislav Ribnikar 1904. godine. Čitaoce novina čine starije generacije, ljudi iz srednjeg sloja i visoko obrazovani. Godine 1997. Politika postaje akcionarsko društvo, u vlasništvu i pod kontrolom države. Tokom 90-ih godina Politika je pod značajnom kontrolom tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića i njegovog autoritarnog režima.

VAC medijska grupa iz Nemačke kupila je 50% akcija Politike i registrovala je novu kompaniju "Politika novine i magazini" 2001. godine. Preostalih 50% akcija i dalje pripadaju različitim državnim subjektima. VAC je 2012. godine prodao svoje akcije u Politici malo poznatoj, ruskoj firmi East Media Group. Ova kompanija je osnovana samo nekoliko meseci pre sklapanja višemilionskog ugovora što je izazvalo spekulacije i glasine o tome ko je stvarni vlasnik. O ovoj prodaji se dosta pisalo u srpskim i nemačkim medijima. Nakon toga, postalo je jasno da je Miroslav Bogićević, srpski kontroverzni biznismen blizak Demokratskoj stranci, bio iza ruske kompanije, koju je, prema izjavama koje je davao u javnosti, kupio kao uslugu i na zahtev bivšeg predsednika Borisa Tadića. Komisija za zaštitu konkurencije je 2014. godine zbog nezakonite kupovine onemogućila East Media Group da raspolaže svojim udelom.

Politika se 2015. godine našla u centru sukoba između vlasnika srpskog tabloida Kurir, Aleksandra Rodića i vlasti. Rodić je za Cenzolovku izjavio da je 2011. godine napravio dogovor sa Vac-om da kupi Politiku, da je otkupio Politikin dug prema VAC-u i da je kasnije pod pritiskom vlasti morao da se povuče i proda to Bogićeviću. Rodić je objasnio da mu nikada nije isplaćen ceo iznos ugovoren sa Bogićevićem. Osim toga, mediji su objavili kako Bogićević nije platio poslednje rate VAC-u za kupovinu Politike.

Danas, država kontroliše novine jer, iako bi Politika trebalo da ima dva direktora koji bi predstavljali vlasnike kompanije, trenutno je na poziciji samo onaj imenovan od strane državne kompanije.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

2.2%

Tip vlasništva

Mešovito

Geografska pokrivenost

Nacionalno

Vrsta sadržaja

Plaćeni sadržaj (40 RSD)

Podaci nedostupni

Podaci o vlasništvu nisu javno dostupni, kompanija/medij odbija da objavi informacije, ne postoje javni podaci

1 ♥

Medijske kompanije/grupe

Politika AD

East Media Group

Politika novine i magazini

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Politiku izdaje kompanija Politika novine i magazini čiji su vlasnici državna firma Politika AD i ruska kompanija East Media Group. Vlasništvo East Media Group je povezano sa Miroslavom Bogićevićem.

Pojedinačni vlasnik

Grupa / Pojedinačni vlasnik

Država

Politika AD, državna kompanija ima 50% udela u Politici.

50%
Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

1904

Osnivač

Vladislav Ribnikar

Povezani interesi osnivača

Vladislav Ribnikar - Srpski novinar koji je poginuo u Prvom svetskom ratu 1914. godine. Nakon toga, list je bio u rukama Ribnikar porodice.

Direktor

Mira Glišić Simić

Povezani interesi direktora

Upravni odbor Politike AD, državnog preduzeća koje drži 50% akcija u kompaniji Politika novine i magazini, kandidovao je 2008. godine Miru Glišić Simić za direktora. Nakon toga ju je Skupština kompanije Politika novine i magazini izabrala za direktorku. Pre toga je radila za Zepter International - Srbija.

Glavni i odgovorni urednik

Žarko Rakić

Povezani interesi glavnog odgovornog urednika

Žarko Rakić je imenovan za glavnog urednika 2016. godine, nakon što je Ljiljana Smajlović dala ostavku na tu funkciju jer ju je, kako je izjavila medijima, menadžment sprečavao da samostalno upravlja redakcijom. Rakić je bio u centru medijske pažnje nakon što je Politika raskinula ugovor sa Dušanom Petričićem, jednim od karikaturista, čije su se karikature ismevale Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera Srbije. Vučićev kabinet izdao je saopštenje u kojem je rečeno da Politika treba da nastavi saradnju sa Petričićem. Iako je nakon toga Rakić rekao da će nastaviti sa objavljivanjem Petričićevih karikatura, to se nije dogodilo.

Kontakt

Trg Politike 1, 11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 11 330-1682

Website: www.politika.rs

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

Ostale informacije

Meta podaci

Vlasnička struktura Politike je složena i ostaje nerazjašnjena. O netrasparentnim transakcijama između Bogićevića, VAC-a i Aleksandra Rodića, koje se odnose na kupovinu 50% vlasništva Politike se izveštavalo u medijima, ali sa malo detalja i puno spekulacija. Nije jasno ko u ovom trenutku drži privatni deo Politike.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ