This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/25 at 09:26
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Prva TV

Svetski medijski konglomerat News Corporation je došao na sprsko tržište u decembru 2006. sa Fox televizijom koja je dobila nacionalnu frekvenciju na konkursu koji je organizovalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM). TV Fox je u Srbiji emitovala zabavni program s fokusom na stare i niskobudžetne američke komedije, drame i telenovele, kao što su The Bold and the Beautiful, ALF, One Tree Hill, uz dve informativne emisije. Kasnije je uvela i franšizne kvizove, kao i rijaliti emisije što je doprinelo porastu gledanosti.

Međutim, Fox je 2007. i 2008. poslovao sa gubicima zbog čega je došlo do reorganizacije i masovnih otkaza pre prodaje grčkoj Antenna Media Group u avgustu 2009. TV Fox je promenila ime u TV Prva i na čelo je došao Dejan Jocić, Srbin iz Nemačke i bivši direktor ProSieben-a. Ubrzo zatim, TV Prva povećava udeo u gledanosti sa različitim zabavnim programima, a širi se i u Crnu Goru. Jedna od najvećih kontroverzi u vezi sa TV Prvom je verovatno najbolje čuvana javna tajna da su Prva TV i B92 TV imale istog vlasnika nekoliko godina i time kršile tadašnji zakon koji je zabranjivao vlasnicima TV stanica sa nacionalnim frekvencijom da imaju više od 5% udela u vlasničkoj strukturi druge TV stanice sa nacionalnom frekvencijom. Novim zakonom iz 2014. godine je ovaj slučaj prestao da predstavlja primer nedozvoljene medijske koncentracije omogućujući jednom vlasniku da ima više medija dok god ne prelazi 35% udela gledanosti. TV Prva i TV B92 nikada nisu kažnjene zbog nedozvoljene medijske koncentracije koja je trajala četiri godine.

U decembru 2018. godine, korporacija Kopernikus, u vlasništvu brata visokog funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke, kupila je celu Antena grupu u Sbriji uključujući i televizije Prva i O2 za 180 miliona evra, nakon što je prodala svoje podružnice kablovskog operatera državnoj telekomunikacionoj kompaniji "Telekom" za skoro 200 miliona evra. Antimonopolska komisija je ovu prodaju odobrila jer Antena ne prelazi udeo od 40% na tržištu kako se prema Zakonu o elektronskim medijima meri koncentracija medijskog vlasništva. TV Prva je danas treća najpopularnija TV stanica u zemlji sa udelom gledanosti od 11.04% prema Nilsenovom istraživanju u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2018.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

11.04%

Tip vlasništva

Privatno

Geografska pokrivenost

Nacionalna

Vrsta sadržaja

Besplatan

Javno dostupni podaci

Podaci o vlasništvu su dostupni preko drugih javnih izvora, npr. javnih registara itd.

2 ♥

Medijske kompanije/grupe

Kopernikus Corporation

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Kopernikus Corporation Ltd. sa Kipra je 100% vlasnik Antena grupe u čijem je sklopu i TV Prva. Iza Kopernikus Corporation Ltd. stoji Srđan Milovanović kao fizičko lice sa 50% udela u kapitalu i Kopernikus Corporation BV iz Holandije sa 50% udela u kapitalu a čiji je 100% vlasnik isto Srđan Milovanović.

Pravo glasa

Nema podataka

Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

2009

Osnivač

Teodor Kirjaku

Povezani interesi osnivača

Teodor Kirjaku je grčki medijski mogul i brodovlasnik u porodičnoj kompaniji staroj više od 150 godina. Diplomirao je međunarodno poslovanje i fiziku na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu sa izuztenim uspehom i prestižnom medaljom iz fizike. Član je Savetodavnog odbora centra za međunarodno poslovanje i menadžment Univerziteta u Kembridžu, kao i član borda globalne neprofitne organizacije Endeavour Greece. Takođe je i u Bordu Raine Group u Njujorku. Osim toga, on je bio i većinski vlasnik i izvršni direktor Antena grupe.

Direktor

Manja Grčić

Povezani interesi direktora

Manja Grčić je generalna direktorka TV Prve. Prethodno je radila kao glavna direktorka TV B92, Fox televizije, PR političkog pokreta G17, a radila je i u marketingu TV Pink. Udata je za Vladu Grčića, poznatog slovenačkog golf igrača.

Glavni i odgovorni urednik

Katarina Pavlović

Povezani interesi glavnog odgovornog urednika

Katarina Pavlović je svoju karijeru započela na BK TV, da bi se kasnije prebacila na Foks televiziju a zatim i TV Prvu gde je radila u sektoru programa. Pre dolaska na mesto programske direktorke na O2, Pavlović je bila direkotrka kablovske televizije Prva Plus u okviru Antena grupe. Trenutno radi kao glavna i odgovorna urednica TV Prva.

Kontakt

Autoput za Zagreb 22

Beograd – Zemun, Srbija

Tel: +381 11 209 1000

Sajt: www.prva.rs 

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

3.247.894.000 RSD / 31.266.670 USD

Poslovni dobitak/ gubitak

277.725.000 RSD / 2.659.461 USD

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

Ostale informacije

Meta podaci

Finansijski podaci za Prva TV iz Agencije za privredne registre (APR) se odnose na 2017. godinu, pošto podaci za 2018. nisu još javno dostupni.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ