This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 07:30
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Adria Media Grupa

Adria Media Grupa

Adria Media Grupa (AMG) je najveća medijska grupacija na Balkanu. Osnovana je 2014. godine i u vlasništvu je Igora Žeželja od 28. decembra 2018. godine. Pre Žeželja vlasnik AMG je bio biznismen Aleksandar Rodić.

Grupacija se sastoji od šest kompanija: Adria Media Grupa Beograd (kao matična kompanija) i pet pravno povezanih kompanija Adria media Balkan, Adria Media Zagreb, Adria Media Magazine doo, Adria Media Invest doo i Admatic media doo.

Od oktobra 2016. godine nova izdavačka kompanija Adria Media Balkan iz Severne Makedonije, postala je deo ove grupacije. Adria Media Balkan je osnovana, kada je Adria Media Grupa kupila većinu akcija novina Sloboden Pečat, dnevnog izdanja sa najvećim tiražem u Severnoj Makedoniji. Sloboden Pečat je dnevni list i lider na tom tržištu, koji već nekoliko godina svojim sadržajem aktivno utiče na oblikovanje javnog mnjenja u Severnoj Makedoniji. Adria Media Zagreb, takozvana fabrika sadržaja, pozicionirna je kao tržišni lider u segmentu magazina u Hrvatskoj.

Grupacija je pretežno u izdavačkoj delatnosti i regionalni je lider u medijskog industriji. Prema podacima sa sajta AMG ima 620 zaposlenih, multimedijalni portfolio uključuje 45 štampanih izdanja, 26 digitalnih i 34 YouTube kanala. AMG je član internacionalnih i srpskih organizacija: Wan Ifra (World Association of Newspapers and News Publishers), Asocijacija Medija Srbije i Interactive Advertising Bureau (IAB Serbia). Prema Google analitici, AMG ima oko 34 miliona jedinstvenih poseta i 987 miliona pregleda stranica mesečno. Grupacija ima više od 2,8 miliona ljubitelja na zvaničnim profilima svojih izdanja na Fejsbuk društvenoj mreži.

Aleksandar Rodić je dugo tražio novog poslovnog partnera, koji bi obezbedio stabilnost kompaniji, koja je zapala u ozbiljne finansijske probleme nakon otvorenog sukoba sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. AMG su mesecima bili blokirani računi i onemogućeno normalno poslovanje. Pregovori oko prodaje AMG trajali su skoro dve godine.

Krovni ugovor o prodaji AMG je potpisan 1. oktobra 2018. godine. AMG je tada postigla dogovor o strateškom partnerstvu sa preduzećem Wireless media, u vlasništvu Igora Žeželja i portalom Mondo, koji je bio u vlasništvu državnog preduzeća Telekom Srbija.  Na ovaj način država je posredno opet ušla u vlasništvo medija, iako ima obavezu da ih napusti.

Kompanija Mondo Inc zvanično je postala 28. decembra 2018. godine vlasnik 100 odsto udela Adria Media Grupe (AMG), a odluka o promeni vlasništva objavljena je 4. januara 2019. na sajtu Agencije za privredne registre (APR). Umesto Rodića, kao novi vlasnici upisani su Žeželj i Privredno društvo za pružanje telekomunikacionih usluga „Mondo INC“. Javnosti ostaje nepoznata cena ove transakcije, jer nijedan dokument iz kupo-prodaje nije javno dostupan.

Povezanost Igora Žeželja, portala Mondo i Telekoma Srbije otvorila je sumnju da je država preko Telekoma ušla u vlasništvo Adria Media Group, nakon kupovine kablovskih operatora Kopernikus, Radijus Vektor i AVcom. Ova informacija je nezvanično demantovana za BIRN iz vrha Telekoma.

Ključni podaci

Matična kompanija

Adria Media Group

Tip vlasništva

privatno

Pravna forma

DOO

Sektori biznisa

Izdavačka delatnost

Vlasništvo

Pojedinačni vlasnik

Mediji
Other Media Outlets

Ostali štampani mediji

Cosmo Campus, Story Winter, Story Kids, Story, Kurir magazine, Elle, Cosmopolitan, Story Lepa & Srećna, National Geographic Serbia, StoryCaffee, Sensa, Mens' Health

Ostali onlajn mediji

Podaci

Medijski biznis

Izdavačka delatnost

Vesti i zabava

Biznis

Internacionalno poslovanje

Izdavačka delatnost, vesti i zabava na tržištu Hrvatske i Severne Makedonije

Opšte informacije

Godina osnivanja

2014

Osnivač

Aleksandar Rodić

Povezani interesi osnivača

Aleksandar Rodić je sin Radisava Rodića, osnivača tabloida Kurir. Aleksandar je i kontroverzni srpski biznismen u čijem vlasništvu se nalaze brojne medijske i/ili druge kompanije.

Aleksandar Rodić je prisutan na medijskoj sceni od 2009. godine, kada je preuzeo upravu nad dnevnikom Kurir posle očevog hapšenja.

Pod njegovom upravom Kurir je nastavio da održava bliske veze sa svakom narednom vladom, uz manje povremene potrese, što je osiguralo dalji rast kompanije. Aleksandar Rodić je 2014. godine proširio svoje poslovne aktivnosti kupovinom grupacije Adria Media Group, najveće medijske poslovne grupacije na Balkanu koja izdaje časopise Elle, National Geographic, Newsweek, Cosmopolitan, Men's Health...

U novembru 2015. Rodić se našao u centru pažnje šire javnosti posle objavljivanja poznate naslovne strane Kurira sa velikim naslovom, „Srbijo, izvini“. Aleksandar Rodić, autor članka „Srbijo, izvini“, uzburkao je javnost i medijsku sferu svojim izvinjenjem građanima Srbije zbog toga što je, kako je rečeno u članku, bio prinuđen da se priključi propagandnom timu Aleksandra Vučića. Posle objavljivanja članka počela je dugotrajna javna debata između A. Rodića, Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, i Dragana J. Vučićevića, vlasnika i urednika tabloida Informer. Javni sukob u medijskoj sferi trajao je nekoliko meseci, da bi se na kraju sve vratilo u normalno stanje bez rasprave u javnosti o izjavama Aleksandra Rodića.

U junu 2017. godine, Kurir je objavio članak piod naslovom „Vućić preko EPS finansira privatnu vojsku“. Aleksandar Vučić, bivši premijer i sadašnji predsednik države, bio je umešan u finansiranje fudbalskih navijačkih grupa preko preduzeća “Elektroprivreda Srbije” i “Aerodroma Nikola Tesla Beograd” u zamenu za usluge koje su te grupe pružale. To je pokrenulo novi niz javnih sukoba između A. Rodića, D. J. Vučićevića (tabloid Informer) i Željka Mitrovića (TV Pink). Aleksandar Rodić je najavio da će ući u politički život zemlje, jer ima dovoljno hrabrtosti da se suprotstavi Vučićevoj diktaturi i cenzuri srpskih medija.

Nakon otvorenog sukoba sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kompanija AMG je zapala u ozbiljne finansijske probleme. AMG su mesecima bili blokirani računi i onemogućeno normalno poslovanje. Aleksandar Rodić je dugo tražio novog poslovnog partnera, koji bi obezbedio stabilnost kompaniji. Pregovori oko prodaje AMG trajali su skoro dve godine.

Krajem 2018. kompanija Mondo Inc zvanično je postala vlasnik 100 odsto udela Adria Media Grupe (AMG), a odluka o promeni vlasništva objavljena je 4. januara 2019. na sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Zaposleni

620

Kontakt

Vlajkovićeva 8

11000 Beograd, Srbija

Kurir: Tel: +381 11 6357 100

Adria Media Magazines: Tel: +381 11 6357 201

E-mail: office@adriamedia.rs

Veb sajt: www.adriamediagroup.com

PIB/ Matični broj

PIB 103548123
Matični broj 17572423

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

2,2 Milijardi RSD /20, 5 Miliona USD (2017)

Poslovni dobitak/ gubitak

- 14.5 Miliona RSD/ - 0,135 Miliona USD (2017)

Prihodi od reklama

Nema podataka

Menadžment

Druge važne osobe

Natalija Rodic Cvetkovic

Natalija Rodic Cvetkovic, Vice President of Adria Media Group and Directoress of Magazines, is the sister of Aleksandar Rodic.

Ostale informacije

Javno dostupni podaci

Podaci o vlasništvu su dostupni preko drugih javnih izvora, npr. javnih registara itd.

2 ♥

Meta podaci

Finansijski podaci iz APR-a su iz 2017. pošto podaci iz 2018. nisu još javno dostupni. Korišćen je kurs dolara od 107.7452 kao prosečan za 2017. godinu prema Narodnoj banci.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ