This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 07:49
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Kompanija Novosti

Kompanija Novosti

Kompanija Novosti je osnovana 2002. godine a njen većinski deo je privatizovan 2006. Milan Beko, srpski biznismen i bivši ministar u eri Slobodana Miloševića, kupio je većinski deo Novosti kroz mrežu kompanija. Ova privatizacija jedna je od 24 slučaja u kojoj je Savet za borbu protiv korupcije naišao na neregularnosti i za koje Evropska unija zahteva od Srbije da se reše. Vremenom se saznalo da je u celu priču oko kupovine Novosti bio upleten VAC, koji je imao nekoliko medija u Srbiji, kao i kontroverzni biznismen Stanko Subotić. Subotić je tvrdio da je VAC dao novac za kupovinu Novosti ali da im akcije nikad nisu prebačene.

Takođe, Miroslav Bogićević, koji je kupio dnevni list Politika jer su, po njegovim rečima, ljudi iz tada vladajuće Demokratske stranke to tražili od njega, takođe je hteo da kupi Novosti iz istog razloga. U intervjuu za Nedeljnik, Beko je izjavio da ne zna kome treba da da novac za otkup Novosti, da li VAC-u ili Bogićeviću.

Komisija za hartije od vrednosti Srbije je uvela meru zabrane prava glasa za privatizovane akcija Novosti zbog celokupne situacije.

Kompanija Novosti otišla je u stečaj 2017. godine a već naredne je pred Privrednim sudom usvojen plan reorganizacije kojim je omogućeno da poverioci umesto naplate duga mogu da postanu vlasnici ove kompanije. Ovo je otvorilo vrata za preuzimanje Novosti od strane države s obzirom da je njen najveći poverilac državna Štamparija Borba, što je potvrđeno od strane Skupštine Kompanije Novosti u maju ove godine.


Ključni podaci

Tip vlasništva

Mešano

Pravna forma

DOO

Sektori biznisa

Štampa, izdavanje

Vlasništvo

Štamparija Borba

Štamparija Borba je štamparija u vlasništvu države.

98%
Mediji
Other Media Outlets
Podaci

Medijski biznis

Štampanje

Štamparija Novosti (50)

Biznis

Izdavanje

Novosti Press, Podgorica,
Montenegro(100)

Opšte informacije

Godina osnivanja

2002

Zaposleni

387

Kontakt

Trg Nikole Pašića 7, 11000 Belgrade, Serbia

Tel: +381 11 3028-000

Website: www.novosti.rs

E-mail: redakcija@novosti.rs

PIB/ Matični broj

PIB 100002348 ; Matični broj 070409627

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

12.8 Mio. $/1376.6 Mio. RSD

Poslovni dobitak/ gubitak

1.3 Mio. $/145.2 Mio. RSD

Prihodi od reklama

3.9 Mio. $/ 426.6 Mio. RSD / 29%

Menadžment

Upravni odbor

Srđan Muškatirović je nekadašnji teniser koji je igrao za Dejvis kup reprezentaciju Jugoslavije i nastupao na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Prema biografiji sa sajta Novosti, 1997. godine je završio Fakultet ekonomskih nauka na University of California Los Angeles (UCLA) a posle toga je radio u bankama u Los Anđelesu i Londonu. Savetnik u Narodnoj banci Srbije postaje 2001. godine da bi se od 2004. godine ponovo našao u privatnom sektoru. Radio je i u predstavništvu kompanije Laderna International BV, povezane sa Milanom Bekom, gde se bavio akvizicionim aktivnostima. Za generalnog direktora Novosti je izabran u julu 2017. godine nakon što je usvojena ostavka na to mesto nekadašnjeg direktora, Radomira Dmitrovića.

Nadzorni odbor + Interesi nadzornog odbora

Tatjana Vidojević, predsednica Nadzornog odbora - novinarka koja je radila kao urednica uglavnom na televizijama. Bila je predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke dok je radila u beogradskim opštinama i Ministarstvu kulture.

Ostale informacije

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ