This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/06/10 at 23:03
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Kopernikus Corporation

Kopernikus Corporation

Kopernikus Technology je osnovao Srđan Milovanović 1998. godine i firma se do 2002. godine bavila prodajom satelitskih antena, klima uređaja, kao i audio video uređaja kada postaje i vodeći uvoznik i distributer opreme za kablovsku televiziju (kablovskih stanica, pojačivača, pasivne i aktivne opreme i svih vrsti kablova).

Od 2005. godine Kopernikus širi svoje poslovanje na projektovanje, izgradnju i eksploataciju kablovsko distributivnih sistema (KDS) a od 2008. proširuje paletu svojih usluga uvođenjem interneta. U sklopu ponude usluga kablovske televizije Kopernikus nudi veliki broj domaćih i inostranih televizijskih programa (oko 200 kanala) od kojih oni sa informativnih programa imaju pro-Vladin sadržaj. Godine 2016. većinski vlasnik kompanije postaje “Abris Capital Partners”, jedan od vodećih investicionih fondova centralne Evrope, dok Milovanović, koji je inače brat Zvezdana Milovanovića, visokog funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke, ostaje manjinski vlasnik.

U decembru 2018. Koprenikus Corporation Ltd sa Kipra iza koje stoje Milovanović kao fizičko lice (50%) i Kopernikus BV iz Holandije (50%) a koji je u 100% vlasništvu Milovanovića kupuje celu Antena grupu uključujući i televizije Prva i O2, nakon što je prodala svoje podružnice kablovskog operatera državnoj telekomunikacionoj kompaniji "Telekom" za skoro 200 miliona evra a Antena grupu platila 180 miliona evra. Antimonopolska komisija je ovu prodaju odobrila jer Antena ne prelazi udeo od 35% na tržištu kako se prema Zakonu o elektronskim medijima meri koncentracija medijskog vlasništva.

Antena grupa Srbija je bila deo Antenna Group, poznatije kao ANT1 Group, najveće medijske kompanije u Grčkoj. Grupa je nastala 1988. pokretanjem radio stanice ANT1 97.2 FM, koju je osnovao grčko-kiparski brodovlasnik i biznismen Minos Kirjaku. Grčki investitori su ušli na medijsko tržište Srbije kupovinom Televizije Fox (danas Prva) u decembru 2009. godine, a zatim i B92 TV i radio, a doveli su i Vice u Srbiju.

Ključni podaci

Matična kompanija

Kopernikus Corporation

Tip vlasništva

Privatno

Sektori biznisa

Mediji, kablovska distribucija, filmska i TV produkcija

Vlasništvo

Pojedinačni vlasnik

Mediji
Other Media Outlets

Ostali onlajn mediji

Podaci

Medijski biznis

Informativni i zabavni program, kao i filmska produkcija

Biznis

Biznis

Informativni i zabavni program, kao i filmska produkcija

Opšte informacije

Godina osnivanja

2009

Osnivač

Srđan Milovanović

Povezani interesi osnivača

Srđan Milovanović je vlasnik koproracije Kopernikus od 1998. godine sa svojim bratom Zvezdanom, visokim funkcionerom vladajuće Srpske napredne stranke u Nišu. Godine 2009. osnovao je i diskografsku kuću „KCN rekords“ koja je prvi album izdala folk pevačici Jovani Tipšin, Milovanovićevoj tadašnjoj devojci. U centar medijske pažnje je dospeo 2016. godine kada je u hotelu „Prag“ u Beogradu ranjen kontroverzni biznismen Predrag Ranković Peconi. On je sedeo za stolom kada je Peconi upucan a mediji su pisali da je razlog okupljanja društva upravo bila proslava koju je upriličio Srđan Milovanović zbog kupovine hotela „Prag“. Braća Milovanović su vlasnici više off shore kompanija. Prema poslovnoj dokumentaciji, Srđan Milovanović već godinama posluje preko of-šor kompanija među kojima je i „Kopernikus Technology“ koja se bavi projektovanjem, izgradnjom i eksploatacijom kablovsko distributivnih sistema i interneta kao i TV programom, uvozom opreme za kablovsku televiziju i sl.

Zaposleni

Nema podataka

Kontakt

Nema podataka

PIB/ Matični broj

Nema podataka

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Ostale informacije

Meta podaci

Finansijski i drugi podaci nisu dostupni.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ