This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 08:03
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Radio Televizija Srbije

Radio Televizija Srbije

Javni medijski servis Radio televizije Srbije velika je kompanija sa oko 3000 zaposlenih koji rade na 4 televizijska kanala, 4 radio stanice i vebsajtu. U sklopu RTS-a posluju još i muzička kuća PGP RTS, odeljenje za muzičku produkciju RTS-a sa simfonijskim orkestrom, džez bendom i dečjim horom Kolibri. Gledaocima širom sveta dostupna je multimedijska internet platforma Planeta preko koje mogu da se prate sve programe u produkciji RTS-a.

Zakon o javnim medijskim servisima koji reguliše RTS-ovo upravljanje, finansijsku i uređivačku politiku usvojen je 2014. godine. Ovim zakonom reguliše se finansiranje RTS-a. Pretplata (220 dinara - mesečna taksa koja se naplaćuje kroz račune za struju), čini oko 46% ukupnih prihoda kompanije, državna subvencija (oko 3.1 milijardi dinara godišnje) obuhvata oko 28% ukupnih prihoda, dok 22% čine marketinški prihodi.

Upravljačke pozicije javnog servisa deli devet članova Upravnog odbora i direktor, dok petnaest članova Programskog saveta ima savetodavnu ulogu. Izbor članova Programskog saveta i Upravnog odbora poslednjih godina prate kontroverze kako je veliki broj članova ovih tela povezan sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Koreni RTS-a sežu u 1924. kada je osnovan Radio Beograd, dok Radio televizija Beograd (RTB) - prva televizijska stanica –  počinje sa emitovanjem 1958. godine. Nakon raspada Jugoslavije 1992., redakcije televzije Beograd, Priština i Novi Sad formiraju nacionalnu Radio Televiziju Srbije. Tokom 90-ih RTS postaje simbol propagande Miloševićevog režima. Zgrada RTS-a pogođena je u vreme NATO bombardovanja 1999. kada je poginulo 16 zaposlenih, a kasnije zapaljena od strane protestanata za vreme masovnih demonstracije 5. oktobra 2000. godine.

Nakon demokratskih promena novoizabrana vlada usvojila je Zakon o radio-difuziji (2002.) i imenovala novu upravu. Proces transformacije od strogo kontrolisane državne televizije do javnog medijskog servisa trajaće sve do usvajanja Zakona o javnim medijskim servisima 2015. godine.

I ako je program RTS-a doživeo trasformaciju u pogledu kvaliteta sadržaja (emitovanjem digitalnih sadržaja kroz RTS Digital), ali i ka finansijskoj samostalnosti (obavezna TV pretplata uvedena je 2005. godine), ovu kuću i danas prati loš glas. Nezadovoljstvo građana načinom izveštavanja RTS-a postalo je centralno mesto protesta koji se održavaju u Beogradu od početka decembra 2018. godine.

Ključni podaci

Tip vlasništva

javna

Pravna forma

Javni medijski servis

Sektori biznisa

TV i radio produkcija i emitovanje

Mediji
Other Media Outlets

Ostale TV stanice

RTS 3

Ostale radio stanice

Radio Beograd 2

Podaci

Medijski biznis

Muzička produkcija

Simfonijski orkestar RTS-a, Hor RTS-a, Big Bend RTS-a, Dečiji Hor RTS-a, Hor Kolibri, Narodni Orkestar, Naodni Ansambl

Muzička produkcija

Izdavačka kuća

Izdavaštvo

Istoriografija

Opšte informacije

Godina osnivanja

2014

Osnivač

Republika Srbija

Zaposleni

2996

Kontakt

Takovska 10

11 000 Beograd

Tel: 011/321 22 00

Mejl: office@rts.rs

Sajt: www.rts.rs

PIB/ Matični broj

PIB: 104397527 / Matični broj: 17644661

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

101.3 Mio USD / 10.656 Mio RSD

Poslovni dobitak/ gubitak

21 Mio USD / 2.251 Mio RSD

Prihodi od reklama

22.7%

Menadžment

Upravni odbor

Upravni odbor

1. Vladimir Vuletić - predsednik upravnog odbora
U javnosti poznat kao nekadašnji kritičar Vučićevog režima i član SDS-a (opozicione partije). Aktivan je u akademskoj zajednici, radi kao profesor sociologije na Filozofskom Fakultetu u Beogradu, predsednik je Upravnog odbora Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i kolumnista u Politici. Izbor za člana UO RTS-a tokom 2016. godine prate kontroverze poput one da su Udruženje koje ga je nominovalo osnivali njegovi saradnici sa katedre, te da je to udruženje obrisano iz registra ubrzo nakon što ga je nominovalo. Nakon izbora na mesto predsednika UO RTS-a, Vuletić je izbačen iz SDS-a.

2. Zorica Šujica
Po zanimanju je slikarka, u javnosti poznata po učešću u rilajiti program Veliki Brat, što je u medijima isticano kao neprihvatljivo tokom njenog izbora u UO RTS.

3. Branko Radun
Na mestu tehničara u it sektoru Opšte bolnice Subotica radi od sredine decembra 2018. godine.
U javnosti poznat kao provladin politički analitičar. Radun u svojoj biografiji navodi kako je više od deset godina radio kao novinar u medijskom sektoru Naftne industrije Srbije. Urednik je veb portala Vidovdan i povremeno piše za magazin Pečat, kao i veb portal Novi Telegraf.

4. Miroslav M. Nikolić
Sarađuje sa Katoličkim i Pravoslavnim verskim zajednicama, kao advokat Svetog Arhijerskog Sinoda Pravoslavne crkve, a zastupa i Katoličku crkvu. Verske zajednice su ga nominovale na ovu poziciju.

5. Simona Mitrović Dunjić
Za članicu UO RTS izabrana dok je radila kao savetnik za štampu u kancelariji Tomislava Nikolića.

6.Ljiljana Đurđevac
Kada je izabrana na mesto članice upravnog odbora Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) opisala su je kao ozloglašenu novinarku Miloševićevog režima. Radila je na mestu glavne i odgovorne urednice Dnevnika na TV Novi Sad tokom devedesetih, zatim kao zamenica generalnog direktora RTS-a Dragoljuba Milanovića. On se smatra odgovornim za ubistvo 16 radnika tokom NATO bombardovanja 1999. godine.
Đurđevac u RTS-u ostaje tokom 2000, pa prelazi na Jesenjin TV 2001. godine. Djurdjevac je bila aktivan član Srpske Radikalne Stranke koju predvodi Vojislav Šešelj.
Članica je Regulatornog tela za elektronske medije od 2009. godine, a obavljala je poslove medijske analize izbornih kampanja i rijaliti programa. Na mesto članice UO RTS-a izabrana je sa ove pozicije.


7. Zoran Panović
Dugogodišnji novinar Danasa, glavni i odgovorni urednik ovog lista u periodu od 2009. do 2016. godine, sada radi kao samostalni komentator. Autor je emisije Pres i ja koja se emituje na Radio televizije Vojvodina. Radi kao programski koordinator izdavačko-istraživačkog centra Demostat.

8. Nenad Janković
Poslednjih godina radi u Regulatornom telu za elektronske medije (nekadašnji RRA), prvo kao samostalni medijski analitičar, zatim kao zamenik direktora i generalni sekretar REM-a.
Sredinom devedestih radio kao novinar i urednik kragujevačkih medija - Kanala 9, Kragujevačke televizije, drugog programa Radio Kragujevac.

Ostali i drugi odbori

Programski savet

1. Milivoje Pavlović – Predsednik Programskog saveta
Doktor nauka u književnosti. Pavlović je dva puta izabran za minstra informisanja, 1991. i 1994. Na poziciji generalni direktor Radio Beograda bio je od 1994. do 2001. Kao profesor i dekan na Fakultetu za kulturu i medije Megatrend univerziteta radi od 2002. godine. Bio je član Socijalističke partije Srbije, a nakon petooktobarskih promena kandidat Demokratske socijalističke partije Milorada Vučelića. Nakon izbora 2012. kada SNS dolazi na vlast, Gradsko veće Beograda poverava mu mesto predsednika Upravnog odbora Javnog radiodifuznog preduzeća Studio B. Ostao je predsednik odbora do 2015. kada mu je TV stanica privatizovana. Tokom 70-ih i 80-ih radio je kao novinar i urednik nedeljnika Rad. Pavlović je bio aktivan u alternativnim književnim krugovima.

2. Aleksandar Zagorac
Menadžer u bezbednosti po struci i član medijskog tima u kabinetu bivšeg predsednika Republike Srbije, Tomislava Nikolića. Zagorac je bio na spisku kandidata za Upravni odbor RTS-a.

3. Ivona Katić
Za članicu UO RTS izabrana je sa pozicije višeg stručnog saradnika za analitičke poslove i saradnju sa medijima u Kabinetu predsednika Republike. Predlog da za kandidaturu dobila je od Instituta za političke studije.

4. Marija Maksimović
Osnivačica neprofitnog Centra za razvoj preduzetništva i preduzetničkih veština, urednica online časopisa Women and Vine, kolumnistkinja u Vojvođanskom Magazinu i članica Programskog saveta RTV-a od 2012. do 2015. godine.

5. Tijana Kasper
Pravnica po struci.

6. Vuk Zugić
Ambasador Srbije pri OEBS-u.

7. Zelimir Gvardiol
Režiser dokumentarnih fiilmova.

8. Balša Đogo
Producent i asistent režisera poznat po filmovima Bićemo prvaci sveta i Montevideo, bog te video.

9. Ivan Karl
Filmski kritičar, urednik filmskog programa na RTS-u od 2007. do 2013. godine, selektor beogradskog filmskog festivala FEST, urednik filmskog programa na SBB-u. Karl je imenovan na mesto Sekretara za kulturu grada Beograda tokom 2018. godine. Pored toga, radi kao kolumnista na veb portalu Javnog servisa Vojvodine i predsednik je nadzornog odbora MTS Antena TV, televizijskog servisa koji su osnovale javno preduzeće Emisiona tehnika i veze i preduzeće sa većinskim državnim vlasništvom Telekom.

10. Maja Radović
Učiteljica u osnovnoj školi Jovan Miodragović u Beogradu.

Ostali članovi: Borka Popović, Predrag Obradović, Vladan Terzić, Snežana Cvetković i Jovanka Todorović Savović

Druge važne osobe

CEO - Dragan Bujosevic

I ako je ispunio uslov za starosnu penziju napunivši 65 godina početkom januara 2019. godine, Bujošević će ipak ostati na mestu generalnog direktora RTS. Ovakvom odlukuom UO RTS sadašnjem direktoru mandat je produžen za šest meseci.

Bujošević je na mestu direktora RTS od 2015. godine. Poslednjih meseci na meti je kritike građana i opozicije koji protestuju svake u subote u Beogradu okupljeni pod parolom 1 od 5 miliona. Građani koji protestuju i opozicija Bujoševića vide kao jednog od odgovornih što ovaj mediji ne izveštava o protestima, zahtevima za smenu vlasti, te što se opozicioni političari vrlo retko pojavljuju u debatnim emisijama javnog servisa.

Paradoksalno, sadašnji direktor autor je knjige „5. oktobar – 24 časa prevrata“ koja opisuje poslednji dan demonstarcija na ulicama Beograda uoči smene Miloševićevog režima, iza sebe ima dugogodišnju i nagrađivanu novinarsku karijeru.

Ostale informacije

Aktivna transparentnost

Kompanija/medij proaktivno i sveobuhvatno izveštava o svom vlasništvu, podaci su redovno ažurirani i proverljivi

4 ♥

Meta podaci

Izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2018. Godine, iznos pretplate povećan je na 220 dinara, sa nekadašnjih 150 dinara. Ova odluka primenjuje se od 01.01.2019. godine.

Finansijski izveštaji odnose se na 2017. godinu, što su poslednji objavljeni podaci.


Promene članova UO RTS tokom 2018. godine
Za članove Upravnog odbora RTS imenovani su krajem 2017. godine Zorana Panović, dugogodišnji novinar i urednik lista Danas i Nebojša Krstić, marketinški stručnjak koga povezuju sa vladajućom SNS.
Međutim, Krstić podnosi ostavku na ovo mesto tokom avgusta 2018. godine uz obrazloženje da je nezadovoljan činjenicom da kao član UO ne može da se meša u uređivačku politiku ove kuće. Umesto Krstića izabran je novinar Nenad Janković februara 2019. godine.
Mesec dana kasnije, UO RTS napušta nekadašnji član Dragan Karadžič koji prelazi na mesto glavnog i odgovornog urednika TV 02. Karadžić je bio kandidat za diektora RTS tokom poslednjeg izbora 2015. godine. Konkurs za upražnjeno mesto ovog odbora raspisan je 13.04.2019. godine, međutim još se ne zna ko je na ovo mesto izabran. Upravni odbor broji devet članova, a sada ima osam.

Reemitovanje sadržaja u inostranstvu
Kompanija RTS sklopila je ugovor o reemitovanju sadržaja u zemlji i inostranstvu sa državnom firmom Telekom Srbija tokom 2018. godine. Ova firma ponudila je deset puta veću cenu od one koju je za ove usluge plaćala Junajted medija, kompanija koja je ovaj ugovor sa RTS-om imala do 01.03.2018. godine. U vlasništvu kompanije Junajted grupa je kablovski operater SBB i platforma Net TV, preko koje mnogi u dijaspori prate programe srpskih medija. Gledaoci iz dijaspore koji program prate preko Net TV-a na ovaj način ostali su bez RTS-ovih kanala. Dok iz Junajted medije kažu kako je Telekom Srbija dala cenu koja nije ekonomski isplativa, iz RTS-a poručuju da je razumna svaka cena koju neko hoće da plati. Pored ovog, RTS je sa Telekomom tokom 2018. godine sklopio protokol o saradnji koji podrazumeva zajedničku produkciju naučkog i serijskog programa.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ