This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 06:23
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Radio Televizija Vojvodine

Radio Televizija Vojvodine

Republika Srbija osnovala je javni medijski servis - Radio televiziju Vojvodine zakonom o radiodifuziji tokom 2002. godine. Frekvencija RTV-a pokriva teritoriju Vojvodinu i 60% Srbije, uključujući prestonicu. Radio televizija Novi Sad osnovana je kao podjedinica Radio Televizije Beograd 1971. godine.  Danas, na Radio televiziji Vojvodine radi oko 1200 ljudi na sedam medijskih platformi – RTV 1, RTV 2, Radio Novi Sad 1, 2 i 3, na omladinskom internet radiju O i veb sajtu.  

Upravljačka, finansijska i uređivačka struktura regulisana je Zakonom o javnim medijiskim servisima koji je usvojen 2014. godine. Prihodi RTV-a uključuju državnu subvenciju (52,04%), pretplatu (41,73%) i komercijalne aktivnosti (3,11%). 

Nakon što je Igor Mirović, član vladajuće SNS, izabran za premijera Vojvodine tokom 2016. godine rad  javnog servisa Vojvodine počinju da prate brojne neregularnosti. Otpuštanje velikog broja novinara i ukidanje gledanih emisija kulminiralo je tokom maja 2016. godine kada su nezadovoljni građani i novinari pokrenuli inicijativu Podrži RTV.

Međutim, simbol protesta ubrzo će postati otpuštanje direktora programa Slobodana Arežina tokom 2016. godine, koji je menadžement ove televizije objasnio padnom rejtinga televizije. Nakon pravne farse koja je trajala više od dve godine, Apelacioni sud u Novom Sadu vratio je Arežinu na mesto direktora programa te televizije. Međutim on je ipak podneo ostavku tokom decembra 2018. godine.

Nezadovoljstvo izveštavanjem RTV-a ponovo postaje tema nakon što deo građana predvođen opozicijom kreće u protestne šetnje u gradovima širom Srbije početkom decembra 2018. godine. Predstavnici organizacije 1od5 miliona, koja predvodi proteste,  zatražili su hitan sastanak sa rukovodstvom ove medijske kuće tokom marta 2019. godine.

Dok su organizatori protesta ukazali na nezadovoljstvo građana načinom izveštavanja RTV-a, iz ove medijske kuće poručili su da je to pritisak na medije. Troje članova Programskog saveta RTV-a ipak je poručilo da rukovodstvo televizije treba da uvaži zahteve građana ili da se skloni, ukoliko nije u stanju da omoguće debatu.

Ključni podaci

Tip vlasništva

Javno

Pravna forma

Javni medijski servis

Sektori biznisa

TV i radio produkcija i emitovanje

Mediji
Other Media Outlets

Ostale TV stanice

RTV 2

Ostale radio stanice

Radio Novi Sad 1

Ostali onlajn mediji

Podaci

Medijski biznis

Koncertna hala

Studio M

Muzička produkcija

M Produkcija

Opšte informacije

Godina osnivanja

2002

Osnivač

Republika Srbija

Zaposleni

1203

Kontakt

Adresa: Ignjata Pavlasa 3

21 000 Novi Sad

Tel: +381 21 210 14 20

E-mail: kabinet@rtv.rs

Sajt: www.rtv.rs

PIB/ Matični broj

PIB: 104423678 Matični broj: 08859230

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

20 Mio $ / 2.139 Mio RSD

Poslovni dobitak/ gubitak

- 1.2 Mio $ / -129 Mio RSD

Prihodi od reklama

3.11%

Menadžment

Upravni odbor

Upravni odbor

Jova Radić – predsednik Upravnog odbora
Profesor na Ekonomskom Fakultetu u Subotici i bivši član Scoijalističke partije Srbije. Tokom 90-ih Radić je bio predsednik Izvršnog veća Vojvodine (1992) i Ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja od 1994. do 1996. Takođe, bio je zamenik generalnog direktora NIS-a. Radić napušta Scoijalističku stranku nakon demokratskih izbora 2000. godine i priključuje se Demokratskoj socijalističkoj partiji Milorada Vučelića. U toku 2016. godine na Radićev predlog otpušten je programski direktor Arezina, nakon čega su mnogi novinari, urednici i menadžeri napustili RTV ili su bili otpušteni pod nejasnim uslovima. Bio je među kandidatima za UO i tokom 2014 godine.

Istvan Teneji
Radi kao terenski prodavac plastičnih komponenti za građevinu. Za člana UO RTV predložio je Centar za razvoj preduzetništva i preduzetničkih veština u Novom Sadu. Ovu neprofitna organizacija osnovala je Mirjana Maksimović, članica Programskog saveta RTS-a i Programskog saveta RTV-a od 2012. do 2015. godine.

Marko Calić
Marketinški konsultant u NLB banci. Na poziciju u UO RTV-a nominuje ga Centra za dijalog i demokratiju. Ista organizacija nominovala je i Đorđa Vozarevića, člana Upravnog odbora RTS-a.

Aleksandar Komnenović
Audio-vizuelni umetnik, na spisku kandidata za UO RTV našao se 2014. godine.

Borislav Pupovac
Advokat po struci i kandidat iz 2014. godine.

Branislav Popović
Ekonomista po zanimanju, radio je na vodećim projektima privatnih kompanija kao što su Hemofarm, Delta Holding i Energija Tehnika Gradnja. Popović je bio član Upravnog odbora u nedeljniku Dnevnik, fudbalskom klubu Vojvodina, avio-kompaniji JAT i NIS Srbija.

Jovan Adamov
Penzionisani dirigent, kompozitor i muzički producent sa uspešnom karijerom na RTV-u. Udruženje kompozitora Vojvodine, koje je Radić osnovao i vodio, predložilo je njegovu kandidaturu u za ovaj saziv. Kandidat za Upravni odbor bio je i tokom 2014. Godine.

Nenad Đuretić
Magistar političkih nauka

Branko Bjelić
Zaposlen na Ekonomskom fakultetu u Subotici kao profesor na predmetu Opšta ekonomska teorija i politika. Na ovom radnom mestu je od 2000. godine.

Ostali i drugi odbori

Programski savet

Maja Petrović - predsednica Programskog saveta
Na čelo Programskog saveta dolazi u maju 2017. godine, nakon što je ovo mesto napustila Aleksandra Djurić-Bosnić. Nezadovoljna izveštavanjem o studentskim protestima koji su bili aktuelni u tom periodu, Đurić-Bosnić dala je ostavku na mesto predsednice Programskog saveta. Maja Petrović po zanimanju je pravnica. Na istoj sednici izabrana je njena zamenica, Smiljka Seljin, novinarka.

Pored ove tri članice, Programski savet RTV-a ima još dvanaest članova među kojima su:
Dragan Pejić, diplomirani politikolog iz Novog Sada
Robert Farkaš, doktor nauka u oblasti intermedija i liberalnih umetnosti iz Novog Sada
Ankica Dragin, diplomirani master rodnih studija iz Novog Sada
Slavica Subotić-Braun, diplomirani politikolog iz Vrbasa
Miloš Katić, master ekonomista iz Kule
Đorđe Simović, inženjer poljoprivrede (voćarstvo i vinogradarstvo), iz Novog Sada
Marta Feher, student osnovnih studija na fakultetu za uslužni biznis ,,Fabus“, iz Subotice
Ljubica Urošević, profesor jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika, iz Zemuna
Srđan Arsenijević, reditelj iz Novog Sada
Jovanka Simić, učitelj iz Novog Sada
Zoran Samardžić, diplomirani politikolog iz Beograda
Zdenka Mitić, inženjer poljoprivrede iz Bačkog Monoštra

Druge važne osobe

Generalni direktor - Miodrag Koprivica

Koprivica je bio član JUL-a, političke partije koju je vodila Mira Marković - supruge Slobodana Miloševića. Od 1989. do 1991. godine bio je generalni direktor radio televizije Novi Sad.

Ostale informacije

Aktivna transparentnost

Kompanija/medij proaktivno i sveobuhvatno izveštava o svom vlasništvu, podaci su redovno ažurirani i proverljivi

4 ♥

Meta podaci

Nenad Đuretić i Branko Bjelić izabrani su za članove UO RTV tokom 2017. Godine.

Izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2018. godine, iznos pretplate povećan je na 220 dinara, sa nekadašnjih 150 dinara. Ova odluka primenjuje se od 01.01.2019. godine.

Sredstva prikupljena na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine biće podeljene tako da 70% ide RTV-u i 30% RTS-u. Interestantno je da raspodela tv pretplate između Beogradskog i Novosadskog studija koja se naplaćuje na teritoriji Vojvodine bila podjednako važno pitanja tokom 70ih, kao što je i danas. Tokom 1970/73 dok se gradila zgrada RTV-a, raspodela pretplate kretala se između 50% do 90% u korist RTV, a naplata se vršila po svakom TV prijemniku.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ