This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 07:51
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Pink Media Group

Pink Media Group

Pink Media Group je počela sa radom 1993. godine pokretanjem Pink radija. Televizija Pink je usledila godinu dana kasnije potpisivanjem ugovora o poslovnoj i tehničkoj saradnji sa tadašnjom nacionalnom televizijom RTS (danas javni servis) zahvaljujući bliskim vezama Željka Mitrovića (vlasnik Pinka) sa vladajućom elitom. RTS je prema sklopljenom ugovoru sa Pinkom bio u obavezi da Pinku ustupi prostorije, opremu i usluge uz minimalnu kompenzaciju. TV Pink je na srpsku medijsku scenu uveo novu vrstu populističkog programa koji je promovisao turbo folk i nacionalističke ideale. Ratnici, ratni profiteri i folk pevačice su zajedno učestvovali u emisijama u udarnim terminima. Godine 1998. Pink postaje vodeća komercijalna televizijska stanica u zemlji koja održava bliske veze sa svim narednim vladajućim strukturama.

Danas je to najgledanija komercijalna televizija (posle javnog servisa - RTS) sa 16.54% udela u gledanosti prema istraživanju Nielsen-a u periodu od 1. januara 2018. do 31. decembra 2018. Zahvaljujući bliskim odnosima sa državnim funkcionerima, Mitrovićev biznis se tokom godina širio po oblastima, kao i po drugim zemljama. Pink International ima satelitske televizije, Pink Plus i Pink Extra, kao i preko 60 različitih kablovskih kanala, od Pink kids i Pink music do Pink erotike. Pink Media Group je najveća privatna komercijalna medijska grupa u jugoistočnoj Evropi čije operacije pored radio i televizijskog programa uključuju: filmsku produkciju, satelitsku televizijsku produkciju, muzičku produkciju i avio usluge.

Pink je 2014. godine osvanuo na državnim poreskim spiskovima kao jedan od najvećih poreskih dužnika. Međutim, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) pomogla je Pinku u najmanje dva navrata sa garancijama i kreditima od oko sedam miliona evra.

Verovatno jedna od najvećih kontroverzi u vezi sa Mitrovićem je njegova veza sa Regulatornim telom za elektronske medije, REM. Smatra se da je Mitrović imao veliki uticaj na raspodelu nacionalnih frekvencija 2006, kada je sebi obezbedio jednu frekvenciju (za TV Pink), da bi se kasnije ispostavilo da su još dve televizije koje su dobile nacionalne frekvencije (Avala i Happy/Košava) bile povezane sa njim kroz vlasništvo ili usluge.

Ključni podaci

Matična kompanija

Pink International

Tip vlasništva

Privatno

Sektori biznisa

Mediji, muzička produkcija, filmska produkcija, avio usluge

Vlasništvo
Mediji
Other Media Outlets

Ostale TV stanice

Pink TV, Pink 2, Pink 3 i još oko 60 kablovskih kanala kao što su Pink erotica, Pink Kids i sl.

Ostali onlajn mediji

Podaci

Medijski biznis

Informativni i zabavni program

Biznis

Avio industrija

AirPink

Muzička industrija

City records

Filmska produkcija

Pink Films International

Poslovanje u inostranstvu

Opšte informacije

Godina osnivanja

1993

Osnivač

Željko Mitrović

Povezani interesi osnivača

Željko Mitrović je svoju poslovnu karijeru započeo tokom 90-ih godina u medijskom okruženju koje je bilo strogo kontrolisano od strane vladajućeg para, Slobodana Miloševića i Mirjane Marković. Koristeći bliske veze sa vladajućom elitom, Mitrović je dobio nacionalnu frekvenciju za emitovanje Pink TV 1994, a od 1998. je to vodeća komercijalna televizijska stanica u zemlji, koja neguje dobre odnose sa svakom narednom vladajućom strukturom.

Zahvaljujući bliskim odnosima sa državnim funkcionerima, Mitrovićev biznis se konstantno širio tokom godina u različitim oblastima i van granica Srbije. Poslovi Pink Media Group (koja nije pravno lice) danas obuhvataju: filmsku produkciju, radio i televizijsku produkciju, satelitsku televizijsku produkciju, muzičku produkciju, kao i avio usluge. Mitrović je takođe imao udela (80.5%) u kompaniji za proizvodnju žvakaćih guma koje se zvala MGUM Technology.

Zaposleni

692

Kontakt

Neznanog junaka 1

11000 Beograd, Srbija

Tel: +381 11 3063 527

Sajt: www.pinkmediagroup.net

PIB/ Matični broj

6908381

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

5.992.931.000 RSD / 57.416.513 USD

Poslovni dobitak/ gubitak

1.058.906.000 RSD / 10,144,137 USD

Prihodi od reklama

Nema podataka

Menadžment

Druge važne osobe

Milica Mitrović, potpredsednica Pink International-a i programska direktorka TV Pink, supruga je Željka Mitrovića.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ