This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/25 at 09:09
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

United Group

United Group

United Group je nastao 2007. godine združivanjem SBB-a i Telemach Slovenije, kao i Telemach Bosne, koji je kupljen ubrzo zatim. Bivši američki amasador u Srbiji, Kameron Manter, radio je kao viši savetnik Borda direktora SBB-Telemach grupe 2013. godine. KKR, vodeći svetski investicioni fond sa sedištem u Njujorku i kapitalom od 131.1 milijardi dolara, postaje većinski vlasnik United Group 2014. godine. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) je bila su-investitor. Grupa je nastavila da se širi, kupivši Grand produkciju u Srbiji (produkcijska kuća turbo folk muzike) i Telemach Montenegro 2014, trećeg najvećeg mobilnog operatera u Sloveniji Tusmobil u aprilu 2015, a u julu 2015. akvizicijom većinskog udela kablovskog televizijskog operatora u Bosni i Hercegovini BHB Cable TV doo, kao i pet manjih kablovskih operatera u BiH. Njihova kablovska televizijska stanica, N1, koja je podružnica CNN-a na Balkanu, počinje sa emitovanjem programa u Srbiji u oktobru 2014. godine.

U martu 2019, KKR je prodao većinski deo United grupe vodećoj međunarodnoj investicionoj kompaniji, BC Partners. United Group danas obuhvata 31 TV kanal, filmsku i TV produkciju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju, kablovske operatere, DTH i OTT platforme, softverski centar United.cloud, reklamiranje, e-sport kao i druge usluge malim, srednjim i velikim preduzećima. United Group pokriva tržište Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije (oko 20 miliona ljudi), zapošljava 4,410 zaposlenih i ima prihode u iznosu od oko 582.2 miliona evra prema podacima iz septembra 2018. 

Ključni podaci

Matična kompanija

BC PARTNERS i KKR

Tip vlasništva

Privatno

Sektori biznisa

Mediji, telekomunikacije, oglašavanje, kablovski operateri, muzička produkcija, marketing

Vlasništvo

Grupa

United Group

BC Partners

BC Partners je vodeća međunarodna investiciona kompanija sa 20 milijardi evra u upravljanju koji ulaže u kapital i za kreditiranje. Osnovana 1986. godine, BC Partners već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju i oblikovanju evropskog tržišta akvizicija. Danas, izvršni direktori BC Partners posluju na mnogim tržištima kao integrisani tim, kroz kancelarije u Severnoj Americi i Evropi. Od osnivanja, BC Partners je investirao u 105 kompanija koje su imale ukupnu vrednost od 130 milijardi evra, i trenutno investira iz svog desetog fonda.

BC Partners su u martu 2019. kupili većinski udeo u United Group od investicionog fonda KKR pri čemu je KKR zadržao manjinski udeo iako javnosti nije poznato koliki. KKR na čelu s Henrijem Kravisom i Džordžom Robertsom je globalna investiciona firma sa sedištem u Njujorku osnovana 1976. Od tada je napravila više od 400 milijardi dolara privatnog kapitala. KKR se bavi upravljanjem insvesticionim fondovima iz različitih sektora (penzioni fondovi, energetski sektor, osiguravajuća društva, investicione banke, komercijalne banke, zadužbine itd.).

?
United Group
Mediji
Other Media Outlets

Ostale TV stanice

N1 Srbija i još 30 drugih kablovskih kanal u regonu

Podaci

Medijski biznis

Vesti i zabavni program

N1 i rsN1info.com

Kablovski operateri

Telemach, SBB, Total TV, NetTV.plus

Oglašavanje i prodaja

CAS media

Biznis

Fiksna i mobilna telefonija

Tusmobile

Razvojno-tehnološki centar

United Cloud

Poslovanje u inostranstvu

Mobilni operater Tušmobile i Telemach kablovski operater u Sloveniji; Total TV u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji; nettv.plus OTT provajder za jugoslovensku dijasporu; Telemach Montenegro u Crnoj Gori; SBB u Srbiji; i Telemach BIH i BHB cable TV i pet manjih kablovskih TV u BiH.

Opšte informacije

Godina osnivanja

2007

Osnivač

SBB | Telemach Slovenija

Povezani interesi osnivača

SBB je vodeći kablovski i internet operater u Srbiji.

Zaposleni

4410

Kontakt

Overschiestraat 61-5

1062 XD Amsterdam, The Netherlands

Sajt: www.united.group/xhtml/about.php

PIB/ Matični broj

Nema podataka

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

582.2 miliona evra

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Menadžment

Upravni odbor

Dragan Šolak - direktor Upravnog odbora United Group-a. Poznat je kao vlasnik SBB, vodećeg kablovskog operatera u Srbiji koji je pokrenuo 2002. godine, a koji je sad deo United Group-a. Radio je kao upravni direktor United Group B.V. i kao izvršni direktor Upravnog odbora Broadband Investment S.à r.l. Aktivno učestvuje u svim poslovnim aspektima i odgovoran je za celokupno strateško liderstvo Grupe.

Druge važne osobe

Brent Sedler je izvršni direktor regionalnog kanala N1. On je nagrađivani, međunarodno priznat novinar, bivši dopisnik CNN-a.

Dejvid Petreus je direktor Globalnog instituta u KKR-u, koji je pregovarao sa Vladom Srbije u vezi sa dolaskom na srpsko tržište. Prethodno je bio direktor CIA.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ