This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/30 at 08:44
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Nacionalne televizije u službi vlasti

U protekle dve godine televizije sa nacionalnom frekvencijom su u potpunosti stavljene pod kontrolu vlasti ili ljudi povezanih sa njom. Pored provladinih televizija Pink i Happy, koje od početka vladavine Aleksandra Vučića otvaraju svoj prostor za širenje propagande i napad na kritičare režima, krajem prošle godine nekadašnja B92 i Prva televizija su dobile novog vlasnika bliskog vladajućem SNS-u.

Srđan Milovanović, brat Zvezdana Milovanovića, poverenika Srpske napredne stranke za Niš, kupio je u decembru 2018. godine ove dve televizije za 180 miliona evra. Novac za tu akviziciju Milovanović je stekao tako što je samo mesec dana ranije prodao suvlasnički udeo u kablovskom operatoru Kopernikusu državnoj telekomunikacionoj kompaniji Telekom. Obe ove prodaje mogu se posmatrati u kontekstu želje vlasti da još više zavlada medijskim prostorom i obe su izazvale kontroverze u javnosti. Prodaja Kopernikusa deo je borbe državnog Telekoma sa privatnom kompanijom SBB, vlasnikom jedne od retkih kritički nastrojenih televizija N1, oko dominacije na polju kablovskih operatora. Sa druge strane, cena po kojoj je Kopernikus prodat, smatra se previsokom s obzirom da je nedugo nakon toga Milovanović kupio televizije Prva i O2 za skoro istu sumu (nešto manje od 200 miliona evra), u javnosti se opravdano sumnja da su te televizije zapravo kupljene državnim novcem.

Odmah nakon dolaska novog vlasnika, promene su se mogle naslutiti. Ivan Ivanović, voditelj zabavnog tok šou programa, napustio je Prvu jer je mislio da više ne može da radi slobodno. Sa druge strane, za glavnog i odgovornog urednika O2 početkom marta je postavljen Dragan Karadžić, zamenik predsednika upravnog odbora RTS-a, koji je na društvenim mrežama često napadao one koji kritikuju vlast.

Srđan Milovanović se dovodi u vezu sa još jednom televizijom sa nacionalnom frekvencijom. Prema prikupljenoj dokumentaciji, on je u januaru 2017. godine dao pozajmicu televiziji Happy u iznosu od 4,8 miliona evra. Kao obezbeđenje za ovu pozajmicu, stavljen je zalog na vlasnički udeo u toj televiziji pa bi, ukoliko pozajmica ne bude vraćena, Milovanović mogao postati vlasnik i ove stanice.

Trenutno u etru Srbije postoje četiri televizije sa nacionalnom frkevencijom ali se to može uskoro promeniti jer Regulatorno telo za elektronske medije (REM) treba da odluči da li će i kome dodeliti petu frekvenciju. Reč je o frekvenciji koja je pripadala nekadašnjoj televiziji Avala. Konkurs je već bio raspisan 2013. godine ali frekvencija nije dodeljena jer nijedna televizija nije dobila potreban broj glasova. Još uvek nije poznato kada će Savet REM-a odlučiti da li će ovoga puta dodeliti nekome frekvenciju. Čak i kada se to desi, to neće mnogo uticati na raznovrsnost ponude jer su u igri trenutno tri provladine televizije Kopernikus, Studio B i BK.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ