This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-gmr.org/en/ retrieved on 2023/09/27 at 07:01
Global Media Registry (GMR) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Global Media Registry

Vlasništvo u medijima

Mediji u Srbiji su uglavnom u rukama privatnih vlasnika i kompanija, iako država još uvek ima značajan udeo u vlasništvu nekih medija, kao na primer Politike i Večernjih novosti. Glavna karakteristika vlasništva nad medijima u Srbiji ta da na papiru sve često izgleda relativno jasno i jednostavno, ali u praksi to često nije slučaj.

U manjem broju slučajeva štampanih medija, vlasnici su novinari (na primer, Danas ili Vreme) dok su ostali mediji  najčešće u vlasništvu poslovnih ljudi i medijskih kompanija. Na tržištu štampanih medija dominiraju dve grupacije - Ringier Axel Springer, koji u svom portfoliju ima dnevni list Blic, nedeljnik NIN i brojna druga lifestyle izdanja, i Igor Žeželj koja je novi vlasnik Adria Media Group, koja, između ostalih, izdaje dnevni list Kurir. Ove dve medijske kuće poseduju i neke od najposećenijih web portala kao što su blic.rs, kurir.rs i espreso.rs.

U oblasti elektronskih medija, koncentracija vlasništva je viša nego u drugim delovima medijske arene. U ovom delu medijskog sektora vidljiv je upliv telekomunikacionih operatera - nekadašnja Antena Group (vlasnik nacionalnih televizija O2 i Prva) sada je u vlasništvu kablovskog operatera Kopernikus, dok je televizija N1 je u vlasništvu kompanije United Group, najvećeg pružaoca telekomunikacionih usluga u regionu. Državni telekomunikacioni operater Telekom Srbija ima saradnju sa Pink Media Group i javnim servisom RTS kroz zajedničku proizvodnju, pre svega serijskog, sadržaja.

Tri kompanije - S Media Team, Maxim Media i Medijski javni servis, imaju oko 40% udela u slušanosti radija. Što se tiče onlajn medija, većina uticajnih portala je u vlasništvu kompanija koje već poseduju druge vidove medija.

Uprkos činjenici da je većina medija u privatnom vlasništvu, vladajuća stranka imaju ogroman uticaj na medije - putem kontrole oglašavanja, usmeravanja državnih fondova, poznanstva i uticaje na vlasnike. Sve ovo ima za posledicu da, uprkos tome što je privatno vlasništvo raznoliko, uredničke politike često imaju istu direkciju, informativni programi izgledaju slično, a upadljivo izostaje  kritikovanje onih koji su na vlasti.

Vlasnici
  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Global Media Registry
  • Finansiran od strane
    BMZ